Projděte si bezpečnostní nastavení u vašich účtů na sociálních sítích

Sociální sítě se pro mnohé staly každodenní součástí moderního života. Vzhledem k častým změnám různých funkcí nebo nastavení je vhodné pravidelně kontrolovat předvolby soukromí. Avšak ne pro všechny je snadné se v menu vyznat.
Jan Kubeš
Total
0
Sdílení

K tomu vám může pomoci příručka, která vás provede nejdůležitějšími prvky, které byste měli kontrolovat.

Možnosti přihlášení

Různé stránky sociálních sítí nabízí rozdílné možnosti přihlášení, mnohé však již disponují dvoufaktorovým ověřováním – účinnou obranou proti zneužití účtu. Další způsob, jak můžete kontrolovat přihlášení, je zobrazení seznamu zařízení, která byla k vašemu účtu připojená.

Kromě zařízení je také vhodné zkontrolovat i seznam aplikací, které jsou k účtu přidružené.

Viditelnost obsahu a příspěvků

Dále je vhodné zkontrolovat, komu se vaše příspěvky mohou zobrazovat. Některé informace jsou veřejné – například profilový obrázek, úvodní fotografie nebo sekce „O Vás“. Nastavením příspěvků na veřejné však umožňujete všem uživatelům internetu, aby si přečetli co, kdy a odkud píšete. Například krásné fotografie z dovolené mohou být pro zloděje poměrně cennou informací o tom, že jste již několik dní mimo domov.

Většina aplikací však umožňuje nastavit příspěvky tak, aby byly soukromé nebo viditelné pouze pro určitý okruh lidí. Nezapomínejte však, že i když není příspěvek veřejný, je možné udělat snímek obrazovky a obsah dále šířit, proto byste neměli sdílet citlivé soukromé údaje a fotografie.

Kontakty a informace o poloze

Sociální sítě nabízí mnoho způsobů, jak vás mohou uživatelé kontaktovat. Od soukromé zprávy, e-mailu až po telefonní číslo, navíc podobně jako u vašich příspěvků i zprávy často obsahují informace o vaší aktuální poloze.

Přitom můžete velice snadno nastavit, kdo vaše kontaktní informace uvidí – adresu, telefonní číslo a jiné citlivé údaje byste vždy měli zobrazovat jen vašim přátelům.

Odesílání zpráv a komentářů

Některé stránky umožňují kontrolovat, kdo vám může odeslat zprávu nebo komentář k příspěvku. Můžete tak snadno blokovat autory nevyžádaných zpráv nebo komentářů a zároveň zabránit tomu, aby vás kontaktovali neznámí lidé nebo podvodné účty.

E-mailová upozornění

Odebírání notifikací ze sociálních sítí může být užitečné – dozvíte se například důležité novinky nebo servisní informace. Na druhou stranu může jít o bezpečnostní riziko, obzvláště pokud jsou to citlivé údaje jako hesla či přihlašovací údaje k vašemu účtu odesílány nešifrovanou komunikací.

Kupříkladu Facebook nabízí možnost šifrování e-mailových upozornění při obnově hesla.

I při zkontrolování nastavení a dodržování nejrůznějších bezpečnostních zásad je třeba si uvědomit, že cokoliv publikujete na internet, zůstane uložené na vzdáleném serveru a může se dostat do nesprávných rukou.

Článek vyšel na Welivesecurity.com

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.

Novinky z magazínu Dvojklik.cz

Jednou měsíčně vám pošleme to nejbezpečnější čtení. Pohodlně. Do mailu.

Frekvence odesílání 1x měsíčně.
Snadné odhlášení jedním kliknutím.

Další informace o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Mohlo by vás zajímat