5 robotických ramen pro váš Hi-Tech domov

1. Dobot

Mnoho let se robotická ramena používala jen v průmyslu, ale teprve v poslední době se pomalu začala dostávat i do domácností. Bylo to hlavně proto, že byla ošklivá, drahá a v domácnostech neměla využití. Dobot se pokouší tyto překážky odbourat.

Toto robotické rameno se čtyřmi klouby není moc pěkné na pohled, ale má široké možnosti využití. Alespoň pro designéry. Pomáhá umělcům i vědcům při kreslení, psaní či při 3D tisku. Rameno můžete naprogramovat i na míchání šálku kávy či čaje. Ovládání funguje přes Bluetooth přímo z aplikace na vašem chytrém zařízení, nebo počítači.

Dobot se minulý měsíc objevil na serveru Kickstarter a získal velkou popularitu.

2. 7bot

7bot dokáže podobné věci, jako Dobot, ale vyniká jednoduchostí v ovládání a programování. Také se objevil na Kickstarteru, hýbat ramenem zvládnou i začátečníci – robotická paže kopíruje pohyby skutečné ruky.

Můžete si například proti 7botu zahrát šachy.

3. Makearm

Tato robotická ruka je určena pro výtvarníky a umělce. Umí 3D tisk, vyřezávat, rýt, sestavovat a dokonce zvedat věci pomocí přísavky. Pokud se vám to zdá stále málo, můžete do nástavce přidat téměř libovolné nářadí.

4. “The Chef”

The Chef se skládá ze dvou robotických ramen a dokáže s přehledem uvařit oběd, aby ne, trénoval ho Tim Anderson, vítěz kuchařské soutěže Masterchef v roce 2011. Robot má širokou škálu pohybů, dokáže například rozklepnout vajíčko.

Očekává se, že na trh vstoupí v roce 2017.

5. PicassoBot

Umělci a roboti spolu většinou nespolupracují, ale i ti největší puritáni by měli zkusit pomocníka PicassoBot.

Robot je určený pro střední školy a měl by pomáhat učitelům. Jedná se o jednoduchou stavebnici, kterou zvládnou sestavit a používat i děti. Po sestavení dokáže toto robotické rameno psát a kreslit.

 

Exit mobile version