Americké prezidentské volby aktivují hackery, varovala FBI

„Jsme si vědomi, že kampaně a organizace i jednotlivci, kteří jsou do nich zapojeni, přitahují různé aktivisty. Ti mají rozdílné motivace, od filosofických po špionážní, a také různé cíle – od zesměšnění kandidátů po hackerské infiltrace,“ uvedl Hale.

Slova mluvčího DNI potvrdil i demokratický člen stálého výboru pro zpravodajské služby sněmovny reprezentantů Adam Schiff. „Vzhledem k tomu, jak intenzivně je vnímána kampaň v roce 2016 a jak dalekosáhlé důsledky bude mít volba prezidenta pro zahraniční politiku USA, není žádným překvapením, že aktivisté připravují kybernetické útoky proti prezidentským kampaním,“ prohlásil Schiff. FBI a jeho oddělení vnitřní bezpečnosti se proto snaží poučit organizátory obou kampaní, jak zabezpečit jejich IT systémy před těmito útoky.

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová již v minulosti čelila kritice kvůli vyřizování pracovních záležitostí přes osobní e-mail v době, kdy působila jako ministryně zahraničí v první vládě současného prezidenta Baracka Obamy. Její e-mailový účet napadli hackeři a dostali se k informacím, které měly být utajeny. Nezávislá vyšetřovací komise tento týden potvrdila, že Clintová v tomto případě porušila pravidla zabezpečení komunikace.

Podle Dwayna Melancona z bezpečnostní společnosti Tripwire jsou prezidentské kampaně ideálním cílem pro hackery. Vzhledem k tomu, že se prezidentské klání zúží na pouhé dva kandidáty, přitáhne pozornost široké veřejnosti, a to podle něj láká různé kyberzločince. „Politika a kybernetická bezpečnost jsou v těchto dnech propojené nádoby,“ míní ředitel Tripwire Tim Erlin. „Když máte výřečného kandidáta se silnou podporou, nutně na sebe strhává zvýšenou pozornost, a to jak v pozitivním, tak i negativním slova smyslu – v reálném i online světě,“ upozorňuje Erlin.

„Zvýšené riziko kybernetických útoků se nebude týkat pouze kandidátů a jejich kampaní. Na pozoru by měla být celá veřejnost, protože mohou přijít útoky, které využijí známosti politických kandidátů, ale zaměří se na běžné uživatele,“ zavírá šéf Tripwire.

Exit mobile version