Dopravní semafory mají téměř nulové zabezpečení

Pokud jste vášnivými hráči, určitě jste si díky velkému mediálnímu humbuku všimli titulu Watch Dogs.

V zásadě jde o běžnou akci, kde velkou roli hraje také hackování. Od mobilních zařízení osob na ulici po elektrickou síť nebo semaforů na křižovatkách. A právě zabezpečení semaforů testovali vědci z michiganské univerzity. Jaká je realita?

Výsledek bohužel není dvakrát povzbudivý. Systém řízení provozu je primárně navržen s ohledem na funkčnost, což je v pořádku, ale zabezpečení proti vnějšímu útoku je v podstatě nulové.

Komunikace není nijak šifrována, a použité síťové prvky používají pro přístup výrobcem přednastavená jména a hesla.

Ve firemním prostředí by to byla „ajťákova“ noční můra.

Zjednodušeně řečeno jsou semafory v Michiganu velmi jednoduše dostupné a po úspěšném „hacku“, může útočník vzdáleně měnit světelnou signalizaci, klidně i při jízdě autem. Kam by to v extrémním případě vedlo, si dokáže každý domyslet.

Vědci samozřejmě neudělali jen analýzu zabezpečení, ale součástí zpracované zprávy jsou i doporučení, která omezí neautorizovaný přístup do systému na minimum.

Naštěstí v reálu žádný podobný útok proveden nebyl (možná proto, že existují mnohem jednodušší způsoby, jak přijít lehce k penězům) a katastrofické bouračky či dopravní zácpy zůstávají jen na filmových plátnech.

Exit mobile version