Google testuje přihlašování k účtu přes telefon, bez zadávání hesla

Novinka má fungovat tak, že si uživatel nejprve na svém chytrém telefonu povolí možnost přihlašování k účtu na Googlu a sesynchronizuje si ho se svým počítačem. Poté mu při spuštění počítače a otevření jakékoli stránky služby od Googlu přijde zpráva na mobil, zda se chce přihlásit do Googlu. Pokud zvolí ano, počítač se přihlásí k účtu, a není třeba v prohlížeči vyplňovat žádné přihlašovací údaje.

Mobilní přihlašování k účtům Google vymyslel uživatel Googlu Rohit Paul, kterého firma přizvala k testování. „Pozvali jsme malou skupinu uživatelů, aby nám pomohla otestovat nový způsob, jak se přihlašovat k účtům Google bez používání hesla,“ potvrdil serveru VentureBeat.com mluvčí Google. Zkušební provoz probíhá jak na chytrých telefonech s operačním systémem Android, tak na platformě iOS. Uživatel, který zvolí možnost přihlašování k účtu na Google přes telefon, bude moci i nadále volit starý způsob přihlašování pomocí hesla. „Tato volba zůstává pro případ, že ji budete potřebovat,“ vysvětlil mluvčí Google.

Společnost považuje nový způsob přihlašování k účtu za účinnou ochranu proti phishingu. Vzhledem k tomu, že z telefonu se prakticky stává heslo, uživatelé nebudou moci své přihlašovací údaje prozradit třetí straně. Server VentureBeat.com mohl přímo vyzkoušet tento nový způsob logování a popisuje ho jako velmi jednoduchý a rychlý. Google počítá i s možností ztráty nebo krádeže mobilního telefonu a pro tyto případy umožňuje ve správě účtu zrušit možnost přihlašování přes mobil a ponechat si klasické přihlašování prostřednictvím hesla. To se uživatelům hodí i v případě, že se jim mobil vybije. Potom stačí na přihlašovací stránce pouze nastavit jiný způsob přihlašování k účtu.

Jestliže Google zaregistruje podezřelé chování uživatele při přihlašování, donutí jej podniknout ještě jeden nebo dva kroky, aby prokázal svoji totožnost. Pro tyto případy bude nutné uchovávat si i možnost přihlašování k účtu prostřednictvím klasického hesla.

Exit mobile version