Jak chráníme přístup do našich telefonů?

Zatímco před třemi lety patřil otisk prstu mezi prakticky nepoužívané typy zabezpečení chytrých telefonů, když jej využívalo pouze pět procent Čechů, letos tento způsob zamykání telefonu dominuje s podílem 32 procent. Vysvětlujeme si to zejména rozšířením této technologie do cenově dostupných smartphonů a jednoduchosti používání tohoto bezpečnostního mechanismu.

Nestárnoucí PIN si jako způsob zamykání displeje telefonu ponechalo 28 procent uživatelů chytrých telefonů. Třetím nejčastějším typem zámku na smartphonech je gesto, jehož využívání ale v posledních letech mezi českými uživateli klesá. Zatímco v roce 2016 šlo o druhý nejčastější typ zámku na telefonu, který používalo 31 procent Čechů, loni jeho podíl klesl na 22 a letos na 18 procent.

Nejvíce zarážejícím faktem ale zůstává, že stále velké množství uživatelů žádnou ochranu přístupu do telefonu nepoužívá. Celkem se jedná o 20 procent respondentů. Na druhou stranu, je to méně než dříve. V předchozích letech se takto rozhodlo 25, respektive 32 procent uživatelů. Přestože je tedy toto číslo stále vysoké, stále se zmenšuje, což je dobrá zpráva.

Ještě větší radost ale máme z toho, že se zlepšuje povědomí Čechů o potřebě bezpečnostních aplikací na mobilních zařízeních. Podíl uživatelů, kteří používají na chytrém telefonu antivir, meziročně vzrostl o polovinu na 58 procent. Což je pozitivní zjištění i z toho důvodu, že se opět potvrdilo, že Češi přistupují k internetu nejčastěji z chytrého mobilního telefonu. Zatímco loni tak činilo 79 procent uživatelů, letos jich je již 81 procent.

Exit mobile version