Microsoft opravil bezpečnostní chybu

Chyba byla objevena v Microsoft Secure Channel, který se ve Windows stará o autentizaci identity uživatele a soukromou šifrovanou komunikaci. V praxi se pak primárně používá při HTTPS komunikaci na internetu. V zásadě jde o to, že by útočník, pokud by o zranitelnosti samozřejmě věděl, mohl vytvořit speciální packet, který by mu umožnil vzdáleně na počítači spustit kód. A že by nešlo o nic prospěšného pro počítač je jasné.

S velkou pravděpodobností se chyba vyskytuje i ve stále rozšířeném OS Windows XP. Jelikož však Microsoft už před nějakým časem ukončil podporu tohoto systému, opravného balíčku se již nedočká. Vytrvalí provozovatelé „ikspéček“ tak mají další důvod k úvaze nad přechodem na nějaký novější operační systém, protože Win XP budou čím dál děravější. V současné době však podle dostupných informací není znám žádný škodlivý kód, který by danou zranitelnost využíval.

Definitivní tečku tak za celou kauzou udělal opravný balíček, který byl vydán v úterý. Microsoft aktualizaci označil jako kritickou, proto ji na počítači instalujte co nejdříve.

Exit mobile version