Německé sociální síti Knuddels hrozí pokuta 20 000 euro za únik citlivých dat

Soudce

Německá platforma Knuddels.de čelí pokutě 20 000 euro (více než půl milionu korun). Podle prohlášení regionálního úřadu pro ochranu údajů a svobody informací (LfDI Baden-Württemberg) unikly osobní data 330 000 uživatelů. Mezi uniklými informacemi byla uživatelská hesla a e-mailové adresy.

Chatovací (flirtovací) stránka, která je jednou z největších komunikačních platforem v zemi, upozornila úřad v září poté, co zjistila, že uniklo 1,87 milionů kombinací uživatelských jmen/hesel a více než 800 000 e-mailových adres. Tato data byla následně vystavena na servery Mega.nz a Pastebin.com.

Stránka poté potvrdila, že 330 000 e-mailových adres patřilo unikátním uživatelům. V některých případech se v červencovém úniku dat objevila také křestní jména nebo trvalá bydliště uživatelů. Uniklá hesla byla uložena v čitelném textu, bez šifrování, což byl také důvod pro udělení pokuty.

Komunikační platforma Knuddels. Zdroj: knuddels.de.

„Uložením hesel v prostém textu společnost vědomě porušila svou povinnost zajistit bezpečnost dat při zpracovávání osobních údajů v souladu s čl. 32 odst. 1 písm. a) GDPR,” uvádí prohlášení úřadu pro ochranu údajů. Toto ustanovení týkající se obecného nařízení o ochraně osobních údajů Evropské unie zahrnuje „pseudonymizace a šifrování osobních údajů“.

Během několika posledních týdnů provedla společnost rozsáhlá bezpečnostní opatření ke zlepšení zabezpečení IT architektury. Ve spolupráci s LfDI bude zavádět dodatečná opatření k dalšímu rozvoji zabezpečení dat.

„Knuddels je nyní bezpečnější než kdy dříve,“ sdělil pro Spiegel Holger Kujath, jednatel platformy. Knuddels.de funguje od roku 1999 a uvádí, že má více než dva miliony uživatelů.

Exit mobile version