Říjnové hrozby: ustupují trojské koně kradoucí hesla

Ruka na klávesnici

V září byly trojské koně, které se pokoušejí odcizit hesla, pro české uživatele jednoznačně nejvážnějším rizikem. Celkově stály za 26 % útoků na české počítače, v říjnu je to „pouze“ 15 %. České uživatele ohrožovaly tři měsíce v řadě.

Trojské koně se pokoušely získat hesla uložená v prohlížečích. Proto hesla v prohlížeči neukládejte.

Vývoj těchto trojských koní se podle všeho přestává uživatelům vyplácet. Ačkoli je to dobrá zpráva, není dobré usínat na vavřínech a ochranu hesel podceňovat.

Jmenovitě se na první příčce umístil trojský kůň Spy.Agent.AES. Šíří se prostřednictvím příloh podvodných e-mailů, které mají anglické názvy jako „NEW ORDER” nebo „Delivery Note“. Přílohy mají působit legitimně.

Stříbro získal trojský kůň Fareit. U tohoto malware jsme zaznamenali jeho vývoj. V průběhu září útočníci zapracovali na ztížení detekce tohoto malware. Mimoto detekci stěžuje i fakt, že se sám ze zařízení vymaže, jakmile útočník získá přístupové údaje.

Přestože tyto hrozby slábnou, ještě zcela neustoupily. Proto doporučujeme uživatelům, aby i nadále na ochranu hesel dbali. Ukládání hesel do prohlížečů (pokud nevyužíváte doplněk specializovaného správce hesel) je sice pohodlné, ale bohužel není bezpečné.

Jak si nastavit bezpečné heslo a chránit jej

Vrací se backdoor starý 3 roky

S výrazným odstupem skončil na třetí pozici backdoor Adwind. Ten byl v České republice nejaktivnější v roce 2016 a nyní se vrací. Vyvíjejí jej útočníci z Blízkého východu a je specifickým tím, že napadá zařízení s různými operačními systémy. Adwind je nejsofistikovanější malware psaný v jazyce Java.

Když je tento backdoor aktivní, je schopen odcizit informace o uživateli nebo je útočníci mohou zneužít k distribuci dalšího škodlivého kódu.

Exit mobile version