Sedm milionů Venezuelanů bylo kvůli hackerům bez mobilního signálu

Venezuela zažila minulý týden rozsáhlý DDoS útok, který cílil na webové stránky vládních institucí, ale také na zákazníky mobilního operátora Movilnet. Sedm z třinácti milionů klientů tohoto operátora nemohlo využívat hlasové ani datové služby, informovala podle serveru Securityweek.com venezuelská vláda.

K odpovědnosti za útok, při němž byly shozeny weby vlády, Nejvyššího soudu i venezuelského parlamentu, se přihlásila hackerská skupina The Binary Guardians.

„Tento kybernetický útok, který zasáhl mobilní platformu společnosti Movilnet, ve středu odřízl od možnosti mobilní komunikace sedm z třinácti milionů uživatelů tohoto operátora,“ uvedl ministr vědy a techniky Hugbel Roa. Další dva venezuelští mobilní operátoři, španělský Movistar a Digitel, nebyli útokem zasaženi. Podle ministra byl výpadek mobilních služeb jednoho operátora součástí vlny útoků, které začaly minulé pondělí vyřazením desítek webových stránek vládních institucí i soukromých firem.

Útok podle ministra Roa zasáhl také internet vedený optickou sítí z Venezuely do sedmi dalších států. Venezuelská vláda přičítá odpovědnost za výpadky hackerům, kterým měli pomáhat „zahraniční agenti, kteří se znovu snažili narušit propojení země“. Venezuela se poslední měsíce zmítá v politické krizi, miliony obyvatel kvůli nedostatku potravin protestuje v ulicích. Prezident Maduro čelí sankcím Spojených států.

Exit mobile version