Smart Lock a Lollipop

Velkým rozšířením prošlo zamykání zařízení. Jednoduchá věc, kterou mnoho uživatelů podceňuje a nepoužívá, což je škoda. Při odcizení zařízení jde o spolehlivou metodu, jak ochránit soukromá data na telefonu. Použití PIN kódu či gesta má však úskalí v tom, že se zařízení po určité době automaticky uzamkne a neustálé odemykání je, přiznejme si, otravné. A právě na toto Google myslel a do poslední verze operačního systému zařadil chytrou funkci Smart Lock.

Ta umožňuje telefonu poznat, za jakých podmínek se nemusí zamykat, a to na základě důvěryhodného místa, obličeje nebo zařízení. Pojďme si je postupně projít. Důvěryhodné místo je, jak název napovídá, o určení „bezpečné“ zóny například domov, práce, oblíbená hospoda. Nevýhodou je nutnost neustálého zapnutí určení polohy, což docela „žere“ baterii.

Rozpoznávání obličeje je klasickou metodou. Zařízení si „vyfotí“ vaši tvář, a pokud ji dokáže při zapnutí identifikovat, je vyhráno. Důvěryhodný obličej jde ještě upřesnit variantami obličeje v různých světelných podmínkách, s brýlemi a podobně. Funguje to překvapivě dobře, ale z hlediska bezpečnosti jde pravděpodobně o nejméně vhodnou variantu. Stačí najít osobu, která je vám podobná.

Jako nejzajímavější volba se jeví poslední možnost se zařízením, kdy například lze spárovat telefon a třeba chytré hodinky přes bluetooth nebo NFC. Pokud jsou definovaná zařízení v dosahu, nic se nezamyká. U „modrého zubu“ může být podobně jako u GPS problém s výdrží baterie v případech, kdy není možné zařízení libovolně nabít, proto má párování přes NFC největším potenciál. Na trhu je dostatečné množství NFC vychytávek, které vám umožní detailně nastavit i jiné chování telefonu než je zamykání. Ale to je trochu jiný příběh.

Tak jako tak, Smart Lock je o pouze o ochraně mobilních zařízení před fyzickým útokem. Pro kyber útoky je vhodné používat některý z dostupných antivirových programů, kdy už dnes není problém najít i řešení zdarma se základními funkcemi.

Exit mobile version