Tisíce Australanů čelí vydírání kvůli intimním záběrům přes webkameru

Hackeři ze zámoří využili pro útoky škodlivý program, jehož prostřednictvím mohli ovládat integrované webkamery na počítači nebo notebooku. Poté nahráli intimní záběry majitelů napadených zařízení a poslali jim e-mail s výhrůžkou, že pokud nezaplatí 10 tisíc dolarů, zašlou nahrávku jejich kolegům v práci nebo ji vyvěsí na Facebook.

Podle australského zpravodajského serveru ABC čelí podobnému vyhrožování statisíce Australanů. Vyšetřovatelé jsou bezradní, protože útoky přicházejí ze zahraničí a jejich původci jsou těžko dohledatelní. Napadení uživatelé většinou měli poslat částku 10 tisíc dolarů na účet vedený v zahraničí – například v africkém státu Mali nebo na Ukrajině. „Zpětně vím, že jsem udělal špatnou věc, ale propadl jsem panice, když jsem dostal ty záběry e-mailem,“ omlouval zaplacení výkupného jeden z napadených mužů.

Jiný Australan, kterého web ABC označil jako Matta, výkupné odmítl zaplatit a místo toho všem svým přátelům na Facebooku rozeslal varovnou zprávu a upozornil je, aby si zabezpečili webkameru na svých počítačích. Hackeři mu zaslali celou sérii screenshotů, na nichž se intimně uspokojuje a seznam lidí, na jejichž adresy se je chystali poslat.

Nejmenovaný policista se nechal slyšet, že vyšetřovatelé jsou neustále v kontaktu s oběťmi těchto vyděračských kampaní, ale jsou prakticky bezmocní. Bezpečnostní společnost Wensense uvedla, že jen od října loňského roku mělo v Austrálii dojít k více než milionu takových útoků.

Zpravodajský server ABC dodal, že o situaci se začalo veřejně hovořit poté, co na internet unikla fotografie zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga, na které má jeho Macbook přelepenu webkameru i audio výstup. Snímek vyvolal celosvětovou diskusi o zabezpečení webových kamer.

Exit mobile version