Důvody, proč je potřeba antivirus na macOS

Mnoho uživatelů chytrých zařízení od Applu si myslí, že nepotřebují žádné bezpečnostní aplikace. Ale ani macOS není tak dokonalý, aby sám o sobě ochránil před různými hrozbami.
Jan Kubeš
Total
0
Sdílení

Bezpečnost iPadů a iPhonů je určitě větší než u jiných zařízení, například s operačním systémem Android nebo u počítačů a notebooků s Windows. Přeci jenom jde o určitou minoritu, která není pro tvůrce malwaru tak zajímavá. Navíc iOS představuje dost uzavřený systém, do kterého se jen tak nějaká neprověřená aplikace nedostane. Apple Store má nejpřísnější pravidla pro jejich prověřování a neumožňuje vznik aplikace, která by mohla skenovat a kontrolovat celé zařízení. Ochrana tak spočívá v segmentovém skenování, například e-mailových příloh nebo konkrétního souboru.

To vše přestane platit, pokud uživatel iPadu nebo iPhonu použije tzv. jailbreak, jehož pomocí odebere softwarová omezení iOS. Jde tedy o softwarovou úpravu, která ale může bez hlubší znalosti věci zařízení velmi ohrozit. Umožňuje totiž spuštění jakéhokoli kódu, včetně těch, které neprošly schvalovacím procesem u Applu. Díky jailbreaku si tedy uživatel může stáhnout neoficiální aplikace, které neprošly přísným schvalovacím procesem v Apple Storu. Taková zařízení lze odblokovat a používat bez přístupového kódu s jakoukoli SIM kartou.

Škodlivé kódy hrozí i uživatelům maců

Toto tvrzení je samozřejmě pravdivé, ovšem rozhodně ne tak hodně jako u PC, kde je potřeba používání některého z antivirů takřka povinností a činí tak přes 90 procent majitelů zařízení. U macu většinou stačí zapnutý firewall a dodržování základních zásad bezpečného chování na internetu. Tedy neklikání na podezřelé odkazy, vyvarování se neznámých internetových stránek, obezřetnost při používání sociálních sítí a schvalování nových přátel. Ani macům se ale nevyhýbá phishing, například v podobě falešné stránky, která se vydávala za kontrolu účtu Apple ID, a do níž měli uživatelé zadat svoje platební údaje pro ověření totožnosti.

V neposlední řadě macům hrozí i dost nepříjemné adwary s otravnými vyskakovacími reklamami, bez nichž by se každý jistě obešel. Myslet na všechna tato nebezpečí a ochránit se před nimi bez používání antiviru může být dost náročné. Bezpečnostní software spolehlivě odchytí multiplatformní malware a zpříjemní chvíle strávené na internetu bez neustálého hlídání, zda nedělám něco, co by se mi mohlo vymstít.

Novinky z magazínu Dvojklik.cz

Jednou měsíčně vám pošleme to nejbezpečnější čtení. Pohodlně. Do mailu.

Frekvence odesílání 1x měsíčně.
Snadné odhlášení jedním kliknutím.

Další informace o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Mohlo by vás zajímat