kryptoměny jako bitcoin nebo ether jsou dnes častým cílem podvodů

Kryptoměny: Novodobá zlatá horečka a oblíbený cíl podvodníků

Kryptoměny dnes doslova hýbou světem a současná digitální horečka si v ničem nezadá s tou zlatou. A stejně jako jiné cesty za rychlým bohatstvím, i tato láká nejrůznější podvodníky.
Lucie Mudráková
Total
0
Sdílení

Do digitálních měn jako by se zbláznil celý svět. Všude na internetu můžete najít informace o bitcoinu, moneru, etheru nebo dogecoinu. Jejich prudce rostoucí hodnoty slibují investorům velké zisky, samozřejmě jen do doby, než jejich cena na velmi divokém trhu opět spadne.

Snadný a rychlý zisk, hlavně pro podvodníky

Podvodníci velmi rádi využívají aktuální události i módní trendy, aby oklamali své oběti. Částečně za to mohou články v médiích a příspěvky na sociálních sítích, které celkový humbuk kolem virtuálních měn podporují.

Podvodů přibývá, protože:

  • Na rozdíl od tradičního akciového trhu je ten s kryptoměnami pro investory regulován jen málo nebo vůbec žádnými předpisy;
  • Obrovský zájem médií dělá z kryptoměn pravidelnou návnadu pro phishing a další podvody z oblasti sociálního inženýrství;
  • Prudce rostoucí ceny kryptoměn přitahují lidi, kteří sní o rychlém zbohatnutí. Potřeba rychlých reakcí pak snižuje naši opatrnost, což útočníkům částečně usnadňuje práci;
  • Sociální sítě pomáhají zesílit celkovou hysterii kolem kryptoměn. Ať už jsou příspěvky a zprávy skutečné, nebo fiktivní;
  • Je tu také lákadlo v podobě těžby „coinů” za peníze, které mohou podvodníci využít jako návnadu.
Přečtěte si také: 
9 kroků, jak poznat podvodné e-maily

Pozor na sociální inženýrství

V případě kryptoměnových podvodů útočníci stále častěji využívají takzvané techniky sociálního inženýrství. Jedná se o manipulativní komunikaci v e-mailu, chatovacích aplikacích nebo na sociálních sítích. Výjimkou nejsou ovšem ani telefonní hovory, takzvaný vishing. Podvodník se nás takovou komunikací snaží vystrašit nebo nátlakem přimět k nepromyšlené akci. Útok je v tomto případě veden přes naše emoce, nejčastěji tedy strach nebo zvědavost. S tím, jak dnes kryptoměny slibují rychlý zisk a ochranu naspořených peněz před inflací, jsou přesně pro tyto podvody jak dělané.

Podvodník se nás manipulativní komunikací snaží vystrašit nebo nátlakem přimět k nepromyšlené akci.

Štěstí přeje připraveným a obezřetným

Nejlepší zbraní v boji proti podvodům je zdravá skepse a opatrnost. Bohužel žijeme v době, kdy ne vše, co se dočteme na internetu, je pravda. A poměrně hodně z toho, co čteme, nás má záměrně oklamat a poškodit.

Stejně, jako v případě jiných kybernetických hrozeb a podvodů, tak i v případě kryptoměn platí několik nestárnoucích pravidel, které vám pomohou zůstat v rozbouřených kryptoměnových vodách v bezpečí:

  • Pokud objevíte ve svém e-mailu nebo ve zprávě na sociálních sítích lákavou nabídku k investici do kryptoměn, je třeba zbystřit. Vyhledejte si na internetu co nejvíce informací o odesílateli.
  • Přišla vám nabídka k investicím do kryptoměn od přítele na sociálních sítích? Podvodník se mohl jeho účtu zmocnit, aby se za něj vydával. V takovém případě kontaktujte přátele po telefonu nebo přes jinou aplikaci a zprávu si s nimi ověřte.
  • Pokud vám nějaké sdělení přijde příliš lákavé na to, aby to byla pravda, pravděpodobně vás intuice neklame. Můžete ho najít nejen ve svém e-mailu, ale také v různých reklamách a inzerci na internetu. I ty mohou ale být podvodné.
  • U svých kryptoměnových účtů si zapněte dvoufaktorové ověření. Toto doporučení samozřejmě platí pro všechny online účty, které tuto funkci mají.
  • Všechny aplikace do svého zařízení vždy stahujte z oficiálních obchodů, jako jsou App Store, Google Play nebo Microsoft Store.
  • Mějte na svém zařízení nainstalovaný kvalitní bezpečnostní program.
  • Operační systém zařízení a programy, včetně toho antivirového, vždy pravidelně aktualizujte.
Novinky z magazínu Dvojklik.cz

Jednou měsíčně vám pošleme to nejbezpečnější čtení. Pohodlně. Do mailu.

Frekvence odesílání 1x měsíčně.
Snadné odhlášení jedním kliknutím.

Další informace o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Mohlo by vás zajímat