Bezpečnost veřejných Wi-Fi sítí

S veřejnými Wi-Fi sítěmi se můžete setkat téměř v každé restauraci či kavárně. Aktuálně je na světě více než 216 milionů Wi-Fi hotspotů. Snadná dostupnost internetu je příjemná, ale veřejné připojení přináší řadu bezpečnostních rizik. V článku najdete odpovědi na 5 otázek, které by vás mohly před připojením k veřejné Wi-Fi síti zajímat.
Jan Kubeš
Total
0
Sdílení

Jak Wi-Fi funguje?

Wi-Fi (Wireless Fidelity) vytváří bezdrátovou síť, v jejímž dosahu se mohou připojená zařízení připojit k internetu.

Ochrannou známku Wi-Fi vlastní sdružení Wi-Fi Alliance, které zaručuje určité standardy, například to, že se k internetu připojíte pomocí zařízení libovolné značky a že spolu různá zařízení budou bez problémů komunikovat.

Jaká jsou bezpečnostní rizika?

Kybernetičtí útočníci si často vybírají nezabezpečené veřejné Wi-Fi sítě, které je poměrně snadné kompromitovat, například pomocí exploitu.

Útočníci mohou také využít MITM útok (Man in the Middle), kdy vstoupí do komunikace mezi uživatelem a dodavatelem a mohou zachytávat data odeslané ze zařízení připojeného do veřejné Wi-Fi sítě.

Také mohou snadno vytvořit podvodnou síť (například s názvem Free Wi-Fi) a doufat, že se k ní připojíte, nebo mohou prolomit heslo na hlavním routeru.

Jakmile získají přístup k internetovému připojení, mohou provést útok, přesměrovat uživatele na podvodnou webovou stránku nebo odcizit přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví.

Proto je vždy důležité se přesvědčit, že se připojujete k autentické a zabezpečené síti.

Co neodesílat přes veřejné sítě?

Některé online aktivity byste rozhodně neměli provádět na veřejné Wi-Fi síti. Přihlašování k různým službám je lepší z domova (samozřejmě za předpokladu, že vaše domácí síť je dostatečně zabezpečena).

Neměli byste se tedy přihlašovat na sociální sítě, ke svému internetovému bankovnictví, provádět bankovní transakce nebo podobné aktivity, u kterých hrozí zneužití ze strany kybernetických útočníků.

Co můžete udělat pro větší bezpečnost?

  • Na mobilním zařízení nebo notebooku aktualizujte operační systém
  • Aktualizujte také aplikace nebo jiný nainstalovaný software
  • Používejte prověřenou internetovou ochranu
  • Používejte šifrování pomocí virtuální privátní sítě (VPN)
  • Používejte správce hesel
  • Pokud to je možné, používejte dvoufaktorové ověřování (2FA).

Na co si dát pozor?

Vždy byste se měli připojovat k hotspotům zabezpečeným pomocí hesla nebo online přihlášení a ujistit se, že je Wi-Fi spravována důvěryhodným dodavatelem.

Zdroj: Welivesecurity.com

Novinky z magazínu Dvojklik.cz

Jednou měsíčně vám pošleme to nejbezpečnější čtení. Pohodlně. Do mailu.

Frekvence odesílání 1x měsíčně.
Snadné odhlášení jedním kliknutím.

Další informace o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Mohlo by vás zajímat