Co jste dělali před rokem? Google to ví

Pokud máte tuto funkci na svém mobilním zařízení zapnutou, může Google sledovat vaši polohu a ukládat její historii. To samozřejmě může být velice zajímavé i užitečné, ale zároveň také děsivé. Projděte si nastavení a zkontrolujte, jaká data o sobě sdílíte.
Total
0
Sdílení

To že společnost Google zjišťuje polohu mobilních zařízení, není žádná novinka a pravděpodobně vás tato informace ani nepřekvapí. Google aplikace samozřejmě nejsou jediné, které k poloze mobilního zařízení přistupují, to si můžete snadno ověřit v nastavení.

Věděli jste, že Google může vaši polohu uchovávat i včetně míst, která jste navštívili nebo fotografií, které jste pořídili?

mapa
Obrázek 1 – Google ukládá historii vaší polohy

Historii polohy Google můžete spravovat zde. V dolní části zjistíte, zda máte sdílení polohy aktivované, v nastavení pak můžete sdílení pozastavit, upravit nebo celou historii časové osy smazat.

Místa, která jste navštívili během určitého dne, můžete také upravovat. V levém horním rohu si vyberete konkrétní den, kde uvidíte jednotlivá navštívená místa, která můžete editovat nebo z časové osy zcela vymazat.

přehled navštívených míst na google mapách
Obrázek 2 – Můžete si zobrazit přehled jednoho dne

Polohu můžete spravovat i z mobilu

Historii polohy samozřejmě najdete i na mobilním zařízení, a to přímo v aplikaci Mapy Google. Klepněte na hamburger menu v levém horním rohu, zvolte položku Časová osa a v nastavení uvidíte, zda je historie polohy aktivní. Z této stránky v nastavení rovněž můžete historii editovat nebo smazat.

Sdílení polohy svým kontaktům

V aplikaci Mapy Google se nyní můžete setkat s novou funkcí – sdílení polohy v mapách od společnosti Google. S vybranými kontakty tak budete moci po omezenou dobu sdílet svou polohu nebo čas příjezdu, což vám může usnadnit setkání s přáteli nebo pracovní schůzku.

 

Obrázek 3 – Sdílení polohy s přáteli v Google mapách
Obrázek 3 – Sdílení polohy s přáteli v Google mapách

Kromě vhodného nastavení sdílení polohy si pomocí Google nástroje zkontrolujte také vaši online aktivitu, kde najdete vaši historii vyhledávání a webové stránky, které jste navštívili z mobilního zařízení i počítače.

Mohlo by vás zajímat

Google Chrome už nebude upozorňovat na zabezpečené weby, zelený zámeček z prohlížeče zmizí

Před třemi lety začal Google upřednostňovat ve vyhledávání zabezpečené webové stránky pomocí šifrovaného připojení HTTPS. Dnes už je HTTPS standardem, na který není třeba upozorňovat. Od října začne Google Chrome naopak poukazovat na stránky, které šifrované připojení nepoužívají.
Přečíst článek