Kryptoměny: Novodobá zlatá horečka a oblíbený cíl podvodníků

kryptoměny jako bitcoin nebo ether jsou dnes častým cílem podvodů

Kryptoměny jsou dnes novodobou zlatou horečkou

Do digitálních měn jako by se zbláznil celý svět. Všude na internetu můžete najít informace o bitcoinu, moneru, etheru nebo dogecoinu. Jejich prudce rostoucí hodnoty slibují investorům velké zisky, samozřejmě jen do doby, než jejich cena na velmi divokém trhu opět spadne.

Snadný a rychlý zisk, hlavně pro podvodníky

Podvodníci velmi rádi využívají aktuální události i módní trendy, aby oklamali své oběti. Částečně za to mohou články v médiích a příspěvky na sociálních sítích, které celkový humbuk kolem virtuálních měn podporují.

Podvodů přibývá, protože:

Přečtěte si také: 
9 kroků, jak poznat podvodné e-maily

Pozor na sociální inženýrství

V případě kryptoměnových podvodů útočníci stále častěji využívají takzvané techniky sociálního inženýrství. Jedná se o manipulativní komunikaci v e-mailu, chatovacích aplikacích nebo na sociálních sítích. Výjimkou nejsou ovšem ani telefonní hovory, takzvaný vishing. Podvodník se nás takovou komunikací snaží vystrašit nebo nátlakem přimět k nepromyšlené akci. Útok je v tomto případě veden přes naše emoce, nejčastěji tedy strach nebo zvědavost. S tím, jak dnes kryptoměny slibují rychlý zisk a ochranu naspořených peněz před inflací, jsou přesně pro tyto podvody jak dělané.

Podvodník se nás manipulativní komunikací snaží vystrašit nebo nátlakem přimět k nepromyšlené akci.

Štěstí přeje připraveným a obezřetným

Nejlepší zbraní v boji proti podvodům je zdravá skepse a opatrnost. Bohužel žijeme v době, kdy ne vše, co se dočteme na internetu, je pravda. A poměrně hodně z toho, co čteme, nás má záměrně oklamat a poškodit.

Stejně, jako v případě jiných kybernetických hrozeb a podvodů, tak i v případě kryptoměn platí několik nestárnoucích pravidel, které vám pomohou zůstat v rozbouřených kryptoměnových vodách v bezpečí:

Exit mobile version