Facebook

Nová funkce Aktivita mimo Facebook vylepšuje ochranu soukromí

Díky tomuto novému nástroji máte možnost zjistit, jaké firmy nebo organizace sdílejí vaše data s Facebookem.
Total
1
Sdílení

Může se jednat o návštěvy webů nebo aplikací, informace o nákupech nebo stažení. Představte si konkrétní situaci, kdy si na svém oblíbeném e-shopu prohlédnete nová sluchátka a Facebook vám později ukáže reklamu se slevovým kupónem k dokončení nákupu.

Sociální síť tyto informace získá pomocí Facebook pixelu nebo Facebook přihlášení a používá je k zobrazování relevantních reklamních příspěvků na Facebooku a návrhům příspěvků, které by vás mohly zajímat.

Nastavte si, co chcete sdílet

Není důvod k panice, zmíněné aktivity nejsou bezpečnostním rizikem. Přesto je na místě zkontrolovat, komu jste udělili oprávnění a zde je stále chcete, aby o vašich webových návštěvách daná společnost uchovávala data. Zkontrolovat si aktivitu mimo Facebook můžete na adrese www.facebook.com/off_facebook_activity/.

Podívejme se na celou záležitost z širší perspektivy. Reklamy jsou pro Facebook obrovskou obchodní příležitostí a není tedy divu, že společnosti přináší hlavní zdroj příjmů.

Reklamám se na Facebooku nevyhnete, proto je lepší, pokud se vám zobrazují relevantní reklamní příspěvky, které vás mohou zajímat. Například matka na mateřské dovolené pravděpodobně raději uvidí reklamy na dětské pleny než video s nejnovější akční hrou.

Smazáním historie aktivit mimo Facebook však o reklamní preference nepřijdete, stále je můžete upravit v samostatném nastavení. Pojďme se tedy podívat na to, jak můžete zjistit která data mimo Facebook sdílíte a jak můžete jednotlivé položky zkontrolovat nebo smazat.

Jak si zkontrolovat aktivitu mimo Facebook:

  1. Vpravo nahoře na Facebooku klikněte na šipku a potom na Nastavení.
  2. Ve sloupci vlevo klikněte na Vaše informace na Facebooku.
  3. Klikněte na Aktivita mimo Facebook a zkontrolujte si ji. Tady můžete také kliknout na Správa vaší budoucí aktivity mimo Facebook a získat další informace. Budete vyzváni, abyste znovu zadali své heslo.

Zde je důležité si uvědomit, že toto opatření je reaktivní, nikoli proaktivní. Pokud chcete vypnout sdílení i pro všechny budoucí návštěvy, postupujte podle návodu níže.

Jak vypnout budoucí aktivitu mimo Facebook pro všechny aplikace a weby:

  1. Vpravo nahoře na Facebooku klikněte na a potom na Nastavení.
  2. V levém sloupci klikněte na Vaše informace na Facebooku a pak na Aktivita mimo Facebook.
  3. Klikněte na Další možnost > Správa budoucí aktivity > Správa budoucí aktivity.
  4. Klikněte vedle Budoucí aktivita mimo Facebook, a pak na Vypnout pro vypnutí budoucí aktivity mimo Facebook.

Ochrana soukromí je v dnešním přetechnizovaném světě důležitější než kdy dřív. Ujistěte se, že s Facebookem sdílíte jen to, co doopravdy sdílet chcete.

Mohlo by vás zajímat