Co dělají české děti na internetu?

Děti si hrají s tabletem
Infografika - Jaká rizika ohrožují děti na internetu?
Víte, jaká rizika hrozí dětem na internetu? Podívejte se na infografiku.

Tuto zkušenost uvedla dokonce více než desetina dotázaných, konkrétně 12 %. Ti všichni mají zkušenost s tím, že se na internetu seznámili s rizikovou osobou. Tuto skutečnost vnímají i jako největší riziko pro své děti.

Čtvrtina dotázaných při používání internetu náhodně narazila na pornografii a pětina má neblahé zkušenosti s internetovými loteriemi a jinými online hazardními hrami, či s utrácením peněz za mikrotransakce při videohrách a za další zbytečné platby.

Více než polovina rodičů kontroluje dětem historii internetového prohlížeče.

Většina rodičů, kteří mají dítě do 15 let věku, se snaží kontrolovat jeho činnost na internetu. Nejčastěji jde o vizuální kontrolu – upřednostňují ji více než tři čtvrtiny rodičů – nebo dotazování, co děti na internetu dělají. Touto cestou to řeší šest z deseti respondentů.

Více než polovina rodičů zpětně kontroluje historii internetového prohlížeče, aby se dozvěděla, jaké webové stránky děti navštěvovaly. Pouze 21 procent rodičů používá některý z bezpečnostních softwarů s funkcí rodičovské kontroly.

Děti na internetu: Češi jsou podle průzkumu velmi benevolentní

Každý desátý by dovolil dítěti do devíti let založit si profil na sociální síti. U dětí od 10 do 15 let se k tomu kloní dokonce 43 % respondentů. Pouze necelá polovina dotázaných ví, že existuje věková hranice pro možnost založení takového účtu na Facebooku, Instagramu a dalších sociálních sítích. Ta je přitom od 13 do 18 let věku dle konkrétní služby.

Nejpopulárnějšími sociálními sítěmi mezi českými dětmi jsou Facebook, YouTube, Instagram a WhatsApp. Facebook používá 83 % českých dětí, YouTube 72 %, Instagram 60 % a WhatsApp 43 %, vyplývá z průzkumu.

Děti nejčastěji přistupují na internet z chytrého mobilního telefonu nebo domácího počítače, který je sdílený v rámci rodiny. Pouze 29 % respondentů uvedlo, že jejich dítě má svůj vlastní počítač. Pětina dětí má přístup k internetu pouze z počítače ve škole. Pokud surfují doma, činí tak děti především ve společné místnosti s dospělými. Plných 41 % ale dává přednost přístupu k internetu u sebe v dětském pokoji, bez kontroly dospělých.

Online svět pravidelně navštěvují i ti nejmenší. Každý šestý rodič připouští, že přístup na internet umožňuje potomkovi mladšímu tří let.

Průzkumu společnosti MEDIAN pro ESET se od 15. do 23. října 2018 účastnilo 1 014 respondentů starších 18 let. Dotazování probíhalo prostřednictvím online panelu (CAWI).

Exit mobile version