Whisky, která zraje ve vesmíru

Výroba whisky je složitý proces tradičních postupů. Než se dostane do sklenice, prochází kvašením, destilací a zráním. V Japonsku chtějí pro zlepšení chuti poslat whisky do vesmíru a zase zpět.
Tereza Malkusová
Total
0
Sdílení

Suntory nedávno vyhrála ocenění nejlepší whisky světa, lze tedy předpokládat, že tento nápad má opodstatnění. Společnost chce zjistit, jaký vliv na zrání bude mít nízká gravitace, a proto pošle várku whisky na mezinárodní stanici ISS.

Suntory do kosmu pošle dvě várky po pěti whisky, jedna se vrátí po roce, druhá po dvou letech. Třetí várka zůstane na Zemi pro kontrolu, přičemž gravitace bude jediná proměnná.

Podle serveru Engadget zaplatí Suntory přibližně 10 000 dolarů, aby nápoj do vesmíru dostala. Pro společnost, která nedávno vyrobila nejlepší whisky světa to vypadá jako zbytečně veliké úsilí. Přitom Suntory není jedinou společností, která se snaží vyladit chuť mimo náš svět. Pivovar Ninkansi také zkouší vliv nízké gravitace na výrobu piva.

Připlatili byste si za whisky, která zrála ve vesmíru, nebo je to pro vás zbytečný luxus? Napište nám do komentářů, budeme rádi za vaše názory.

Foto: Norio Nakayama / Flickr

Novinky z magazínu Dvojklik.cz

Jednou měsíčně vám pošleme to nejbezpečnější čtení. Pohodlně. Do mailu.

Frekvence odesílání 1x měsíčně.
Snadné odhlášení jedním kliknutím.

Další informace o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Mohlo by vás zajímat