7 tipů pro chytré telefony školáků a studentů

školáci a studenti využívají chytré telefony a technologie ve škole a ke studiu.

Aktuální doba posunula učení a studium daleko více do online prostředí. Studenti a školáci využívají internet k vyhledávání zdrojů pro své referáty a seminární práce, komunikaci se spolužáky, pro přístup do informačního systému své školy nebo ke sdílení materiálů a úkolů. Ti starší stále častěji využívají internet i pro samostudium. Dokumenty si posílají nejčastěji přes aplikaci Messenger a stále roste obliba nástrojů Google Disk a Google Docs.

Zatímco ochrana notebooku je již poměrně běžná, na smartphone se stále zapomíná. Stejný telefon, se kterým studenti a školáci přistupují ke studijním materiálům, využívají přitom i k zábavě, například na sociálních sítích. A ty se také stávají místem, kde mohou narazit na podvody.

Přečtěte si také: 
5 nejčastějších podvodů na Instagramu

Aby byla i online škola bez zbytečných překážek a nástrah, připravili jsme několik rychlých tipů, jak jednoduše pohlídat bezpečnost v chytrém telefonu s operačním systémem Android:

#1 Heslo je základ

Základní překážka proti zneužití informací v telefonu je jednoduchá – zámek obrazovky. Telefon může zůstat někde ležet a chvilka nepozornosti znamená riziko pro vše, co v telefonu máme. Na výběr je z několika možností. Vedle zamknutí telefonu heslem nebo gestem je řešením i silnější ochrana, jako je odemknutí po rozpoznání obličeje či otisku prstu. Platí následující doporučení: Pokud si vybírám mezi gestem nebo heslem, silnější ochranou bude vždy heslo.

Přečtěte si také: 
Jak tvořit spolehlivá hesla?

#2 Data nebo Wi-Fi?

Zatímco Wi-Fi připojení doma lze dobře zabezpečit, na veřejných místech, jako je kavárna, vlakové nádraží nebo letiště, bezpečnost připojení nezjistíme. Budu ze svého telefonu platit? Potřebuji se přihlásit do e-mailu nebo na Instagram? Všude, kde jde o citlivé údaje, je bezpečnější využít data od mobilního operátora.

#3 Tu aplikaci musím mít! Nebo ne?

Kdo nemá v telefonu celou řadu různých aplikací a her? I v jejich případě jde ale snadno narazit na riziko. Hra nebo aplikace podle posledního hitu z Netflixu může být velmi lákavá a vy ji chcete stáhnout hned, jak na ni narazíte. Je dobré si ale pamatovat, že mimo Google Play mohou aplikace obsahovat škodlivý kód. Rozhodně doporučujeme stahovat pouze z oficiálních míst.

#4 Co všechno aplikace o telefonu ví?

Každá nová aplikace se dožaduje celé řady povolení, aby mohla přistupovat k informacím v telefonu. Nedávejte aplikaci přístup bez rozmyslu a ke všemu. Práva aplikací si můžete navíc kontrolovat a měnit v nastavení telefonu.

#5 Chytrý telefon = vstupní brána do světa sociálních sítí

S celou řadou podvodů se můžeme setkat i na sociálních sítích. Dejte pozor na lákavé nabídky v příspěvcích i v soukromích zprávách. Také si rozmyslete, jakou úroveň soukromí na svém profilu budete používat.

Přečtěte si také: 
5 nejčastějších podvodů na Instagramu

#6 Aktualizace zdržují, ale…

Obsahují i opravy potíží, které se objevily v předchozích verzích. Aktualizujte ideálně vždy hned, jakmile je aktualizace pro operační systém telefonu a aplikace dostupná.

#7 Nutnou pojistkou je antivirová ochrana

Mobilní telefon je takovým naším malým počítačem. Podle posledního průzkumu mezi studenty a žáky českých středních a vysokých škol z nich více než polovina svůj chytrý telefon nechrání žádným antivirovým softwarem. Vystavují tak riziku nejen svá osobní data, ale i obsah svého telefonu. Nezapomeňte – i bezpečnostní aplikaci je třeba pravidelně aktualizovat.

Exit mobile version