Jste sdílecí typ? Proč by si rodiče měli dát pozor na sharenting

Sharenting je fenomén, kdy rodiče sdílí velké množství informací o svých dětech

Ještě než dítě udělá první krůčky, už jsou velmi často jeho fotografie na sociálních sítích. Mnoho rodičů sdílí první snímky už z porodnice a následně takto veřejně dokumentují rodinné momenty. Podle staršího průzkumu sdílí s přáteli na sociálních sítích fotky 75 % českých rodičů.

Pětina rodičů má fotky uložené v e-mailu, pětina používá úložiště typu Dropbox, Google Disk nebo OneDrive. Zcela běžně čeští rodiče posílají fotky příbuzným a přátelům. Nabízí se otázka – kde je hranice rodičovské hrdosti a sharentingu?

Sharenting je fenomén, kdy rodiče sdílí velké množství informací o svých dětech, a to formou videí, fotek i textových statusů. Nadměrné sdílení ale může narušit soukromí dětí a později v životě jim třeba i škodit. Nemluvě o tom, že děti nemají takto vůbec žádnou kontrolu nad svou digitální stopou.

Rodiče nasdílí stovky fotek ročně

Do pátých narozenin nasdílí průměrně rodiče 1500 fotografií dítěte, nejčastěji na Facebook a Instagram. Třetina rodičů přitom neví, že je možné nastavit pro každé album jiná pravidla, kdo je smí vidět. To je téměř každý den jedna fotka. Sharenting přitom může mít negativní vliv na vývoj dětí.

Podle průzkumu Centra pro digitální média UCLA touží děti ve věku 9-13 let, které mají své účty na sociálních sítích, více po slávě než jejich vrstevníci. Děti, jejichž rodiče rádi sdílejí okamžiky ze svého života, tráví na sociálních sítích více času, protože kopírují chování dospělých. Získávání lajků, pozitivních komentářů a uznání od ostatních se může snadno stát jejich největší životní motivací.

V některých případech může sharenting vést i k různým formám zneužití informací, například někdo může ukrást identitu dítěte a vydávat ji na internetu za svou vlastní. Nebo ještě hůře, snímky dítěte se mohou dostat do rukou online predátorů, se kterými se pak obchoduje na darkwebu. Zní to děsivě, ale i to se bohužel může stát.

Kde začíná právo na soukromí?

Online informace zůstávají trvale na internetu jako naše digitální stopa.

Aktivní a pasivní digitální stopa
Pasivní digitální stopa jsou veškeré informace, které uživatel nevědomky zanechává v online prostoru a které nejsou přímo viditelné. Může se jednat o typ prohlížeče, model zařízení, nastavení jazyka, operační systém nebo IP adresu, které jsou uloženy buď v databázi poskytovatele internetu, nebo na serverech poskytovatele služeb.
Aktivní digitální stopu si vytváří uživatel sám vědomě. Tvoří ji informace zveřejněné na internetu – e-maily, příspěvky na blogu, lajky, komentáře, sdílené fotografie a videa, texty na sociálních sítích nebo zprávy v chatu.

Pokud si uvědomujeme, jak moc můžeme ovlivnit digitální stopu našich dětí, můžeme je nejen ochránit před kyberšikanou a dalšími psychickými problémy. Rodiče mají také vliv na společenský status svých dětí jakožto digitálních občanů – mohou je tak názorně učit, jaké typy fotografií chtějí sdílet a jakou veřejnou image chtějí vytvářet.

Pokud sdílíte příspěvky, na kterých jsou vaše děti, utváříte také jejich digitální stopu. Kromě toho spoluvytváříte jejich digitální identitu.

Jak sdílet rodinné momenty zodpovědně

Sdílení fotek vaší rodiny se nemusíte vzdát, pokud nechcete. Stačí dodržovat tato pravidla:

Jak posílat fotky dětí bezpečně přes WhatsApp a Messenger?

Možná nechcete fotografie vyloženě sdílet, ale váháte, zda by je nešlo bezpečně poslat v nějakém chatu. Při odesílání osobních informací obecně, nejen fotek, dbejte na tato pravidla:

 

Exit mobile version