Vševědoucí Google? Nastavte si soukromí svého účtu

Kdy jste naposledy kontrolovali nastavení soukromí u svého účtu? Google data synchronizuje napříč zařízeními a je na vás, jaká mu chcete dávat.
Total
54
Sdílení

Ochrana soukromí je téma, o kterém se hodně mluví. Víte, že existuje den ochrany údajů?

Den ochrany údajů připadá na 28. ledna a vznikl v roce 2007 na popud Rady Evropy, aby zvyšoval povědomí uživatelů o této problematice.

Přidáváme svojí trošku do mlýna – připravili jsme rady, jak si nastavit soukromí v systému Google. Jak jistě víte, Googlu patří i mobilní operační systém Android, patří mu nejpopulárnější prohlížeč Chrome, 4. nejpopulárnější sociální síť YouTube a další služby, které zcela automaticky používáme. U jedné společnosti se tak schází obrovské množství dat.

Google nabízí službu Kontrola ochrany soukromí, ve které si sami uživatelé nastavuj, k jakým datům bude mít Google přístup. Přihlaste se a klikněte na možnost „Kontrola ochrany soukromí“, Google vás nastavením provede.

Aktivita na webu a v aplikacích

Pokud povolíte tuto možnost, bude Google ukládat historii vyhledávání z aplikací, do kterých jste přihlášeni svým účtem. Ukládá například čas, polohu a detailní informace o aktivitách v aplikaci či online. Výhodou pro uživatele je rychlejší a pohodlnější hledání, protože Google rovnou doporučuje výsledky podle dřívější aktivity. Snadněji tak najdete to, co se vám bude pravděpodobně líbit. Na druhou stranu ale ví, kde a kdy jste, co máte rádi a podobně.

Nastavení umožňuje data mazat ručně, nebo po 3 či 18 měsících. Případně lze sledování vypnout úplně. Zvažte, jak moc personalizované výsledky od Google potřebujete a podle toho upravte nastavení. Zmíněné tři měsíce mohou být dobrý kompromis mezi ochranou soukromí a relevantností výsledků.

Historie polohy

Google tvoří z dat mapu všech lokalit, kde se pohybovala vaše zařízení, která využívají jeho služby. Pokud je tato možnost zapnutá, sleduje Google polohu zařízení i v případě, že právě žádnou konkrétní službu aktivně nepoužíváte.

Sledování polohy pomáhá při vyhledávání v mapách a při navigaci. Uživatelé mohou mapu využívat i jako digitální cestovní deník. Historii polohy využívá také služba Fotky Google k tvorbě automatických alb navštívených míst. Pokud sledování polohy vypnete, tato služba nebude funkční.

Nastavit si sledování polohy můžete v záložce Historie polohy. Do budoucna můžete sledování vypnout, ale uložená data musíte smazat manuálně na Časové ose map. Je možné také nastavit, z jakých zařízení si přejete polohu sledovat a z jakých nikoli. V zařízení s operačním systém Android si tak sledování můžete zapnout, zatímco u počítače ne. Návod pro nastavení najdete v češtině zde.

Hlasové záznamy

Pokud používáte chytrého asistenta Google Asistent a máte tuto možnost zapnutou, pak se vaše příkazy nahrávají a ukládají na vzdálených serverech. Google pak využívá tato data k vylepšení rozpoznání hlasu.

Vypnout sledování je možné v záložce Aktivita na webu a v aplikacích a to odkliknutím možnosti „Zahrnout nahrávky hlasu a zvuku“. Pokud hlasového asistenta často používáte, doporučuje se spíše nechat tuto možnost zapnutou, a to kvůli rychlosti hledání a relevantnosti výsledků.

Historie YouTube

Google může ukládat záznam o vyhledávání a videích na YouTube. Dokud jste přihlášení, pamatuje si síť, kdy jste video stopli a na základě vaší historie, vám doporučuje další videa, která by vás mohla zajímat. Při výsledcích hledání se pak Google neomezuje jen na YouTube, ale používá data i v dalších službách.

Historii prohlížení můžete samozřejmě kdykoli prohlížet, promazávat nebo také sledování aktivity zastavit. Jak přesně historie na YouTube funguje, se můžete podívat přímo zde (video je v angličtině, ale lze zapnout české titulky).

Uživatelé mají tendenci zapomínat, že YouTube není jen portál s videy, ale sociální síť se vším všudy. Takže až budete kontrolovat nastavení, podívejte se také na své komentář a sdílení – protože tyto informace o vás vidí další uživatelé této sítě.

Nastavení reklam

Reklamy není možné zcela vypnout (ostatně právě reklama Google živí). Ale umožní vám nastavit si, zda chcete vidět reklamy doporučené podle vašeho pohlaví, věku, zájmů a dalších kritérií. Pokud si personalizaci reklamy zapnete, nebudou se vám na webu zobrazovat generické inzeráty, které vás vlastně nemají jak zaujmout.

Výhodou je, že snáze naleznete výrobky či služby, které potřebujete, jsou lokální nebo jste je již hledali. Nevýhodou samozřejmě to, že bez soukromých dat vám Google těžko něco relevantního nabídne.

Zkontrolujte, co o vás vidí jiní

Na Google máte v podstatě vlastní profil, ten se zobrazí třeba v případě, že recenzujete podnik na Google mapách. Zkontrolujte si, co se o vás ostatní dozví. Svůj profil uvidíte na aboutme.google.com.

Na profilu je vaše datum narození, informace o studiu, práci a podobně. Můžete ale nastavit, že tyto informace budou neviditelné pro ostatní.

Zaměřte se na sekci „Upravit nastavení sdílených doporučení“. Pokud tuto možnost zapnete, mohou být vaše recenze použité pro propagaci hodnoceného podniku, případně dokonce v reklamách od Googlu. Automaticky tato možno povolená není, ale nikdy neškodí si to zkontrolovat. Pro zajímavost povolit sdílení je možné až od 18 let.

V neposlední řadě má možnost nechat si zasílat upozornění na kontrolu nastavení – neváhejte to zkusit. Obzvláště, pokud jste nastavení výrazně změnili. Alespoň zjistíte, jak se vám internet a aplikace používaly a případně nastavení vyladíte.

Mohlo by vás zajímat