Jak zvýšit zabezpečení zařízení se systémem iOS – 1. část

Proč nepotřebujeme antivir pro iPhone

Proč vlastně neexistuje antivirový software pro iPhone nebo iPad? Důvodem je způsob, jakým je tento operační systém vytvořen. Aplikace v iPhonu nebo iPadu spolu mohou komunikovat jen velmi omezeně a výjimku nemají ani bezpečnostní aplikace.

Bezpečnostní program nemůže v zařízeních se systémem iOS kontrolovat jiné aplikace, jen sám sebe.

Škodlivá aplikace tak nemůže získat informace z jiné aplikace. Zároveň ani bezpečnostní program pro iOS by nebyl schopen kontrolovat jiné aplikace kromě sebe. Společnost Apple své aplikace v oficiálním obchodě Apple Store prověřuje v souladu se svou přísnou politikou a pokud je stahujeme pouze z tohoto oficiálního místa, je riziko stažení nějaké škodlivé aplikace minimální.

Proč bychom měli zkontrolovat zabezpečení svého zařízení se systémem iOS?

Útočníci totiž při pokusech o napadení zařízení zdaleka nepoužívají jen škodlivý kód. Pro zločince je mnohem levnější použít techniky sociálního inženýrství, aby oběť přiměli k poskytnutí osobních údajů nebo jiných cenných informací. Využívají k tomu například podvodné webové stránky nebo podvodné zprávy na sociálních sítích, v e-mailech a chatovacích aplikacích.

Kromě phishingových podvodů zaměřených na bankovní a další oblíbené online služby se můžete setkat také s pokusy o neoprávněné získání přihlašovacích údajů k účtu Apple ID. Pokud není účet zabezpečen vícefaktorovým ověřováním, hrozí, že ztratíme přístup k fotografiím, e-mailům s citlivými informacemi, firemním datům a dalším údajům uloženým na cloudovém úložišti iCloud.

Výhoda silných hesel a druhého faktoru

Bez ohledu na to, jaké zařízení používáme, je při přístupu k některým online službám jako internetové bankovnictví, sociální sítě nebo e-mail vyžadováno ověření. To se obvykle provádí pomocí uživatelského jména a hesla, které si zvolíme. Proto je důležité, abychom pro každou online službu používali silné a jedinečné heslo, nejlépe přístupovou frázi.

 

V příštím článku vás naučíme, jak vás chrání aktuální nastavení systému iOS.

Článek byl připraven týmem autorů   

Exit mobile version