Podvodníci se na Messengeru ve zprávě ptají - Jsi to ty ve videu?

Jsi to ty ve videu? Do aplikace Messenger se vrátil úspěšný podvod

V posledních dnech kolují v chatovací aplikaci Messenger podvodné odkazy na domnělá videa na sociální síti TikTok. Jedná se však o podvod, který se v Česku objevuje, i díky své úspěšnosti, pravidelně. Co se stane po kliknutí na odkaz a jak zůstat v bezpečí?
Lucie Mudráková
Total
68
Sdílení

Přišla vám v těchto dnech od přátel zpráva „Jsi to ty ve videu“, „Podívej, co jsem našel…“ s odkazem na údajné video na sociální síti TikTok? Můžete si být jistí, že na videu nejste a na odkaz rozhodně neklikejte. Útočníci, kteří scam šíří, vás jeho prostřednictvím odvedou na další stránky s různými službami či na nabídku aplikací, a budou vás chtít přimět zaplatit. Zároveň může být následně i váš účet zneužit k dalšímu řetězovému šíření tohoto scamu na vaše kontakty a do chatovacích skupin.

Co to je scam?
Scam označuje podvod, který cílí primárně na získání finančních prostředků oběti. Může se vyskytovat v online i offline světě.

Co se stane po kliknutí na odkaz?

Po kliknutí na podvodný odkaz jsou uživatelé přesměrováni na další webový obsah. Záleží přitom, jaký operační systém (Android, iOS, macOS, Windows) využívají a na zemi, ze které k obsahu přistupují.

V případě mobilního zařízení se s největší pravděpodobností jedná o podvodnou a zavádějící propagaci aplikace Express VPN nebo VPN Super Speed. Uživateli se může po kliknutí na odkaz otevřít stránka podobná přehrávači YouTube, pro shlédnutí videa je ale vyzván k instalaci právě této aplikace.

V některých případech může dojít k přesměrování na zavádějící herní nebo výherní portály s povinnou registrací. Pokud uživatel projeví zájem o tuto službu, je přinucen uhradit fixní týdenní poplatek formou pravidelné SMS. Uživateli se může strhnout nějaká částka v rámci jeho balíčku u operátora okamžitě, a pak se bude nepozorovaně strhávat každý měsíc. Pokud zjistíte nějaké dodatečné transakce na vašem účtu u operátora, kontaktujte ho a společně platbu zakažte.

V případě chatovací aplikace používané na počítači se zobrazil nejčastěji obsah pro dospělé, například na video portálech, placených chatech a seznamkách. Ve všech případech se útočníci snaží přimět uživatele k zaplacení.

Při kliknutí na odkaz z aplikace Messenger na počítači se otevřela placená seznamka.

Jak se můžeme před podvody v chatu bránit?

Spousta z nás si myslí, že se to stát nemůže. Akorát, že útočníci moc dobře vědí, kdy nám odvádí pozornost nějaká aktuální událost, nebo že zrovna v nějakém období budeme více online, například o svátcích nebo o dovolené. Pokud navíc taková zpráva přijde od našich přátel na Facebooku, bezmyšlenkovitě kliknout může každý z nás.

Útočníci moc dobře vědí, kdy jsme nejvíce online a naši pozornost odvádí nějaká aktuální událost, nebo si užíváme volna o svátcích a dovolených.

Správně je ale rozhodně neklikat. Pokud už na odkaz kliknete, nestahujte žádné aplikace, ani se nepřihlašujte k odběru žádných služeb, které se pod odkazem skrývají. Pokud se zpráva začne šířit i z vašeho účtu, upozorněte své přátelé, že odkaz ve skutečnosti nepochází od vás.

Na podvodnou komunikaci vás upozorní také úroveň používané češtiny, a to jak gramatika, tak tón jazyka, kterou váš přítel používá. Pokud se vám styl komunikace zdá podezřelý nebo vám zpráva přišla od přítele, se kterým si na dané sociální síti běžně nepíšete, zeptejte se, co se pod odkazem skrývá.

Nezapomínejte ani na kvalitní bezpečnostní software, který včas varuje před potenciálně nechtěnými aplikacemi (tzv. PUA) a podvodnými phishingovými webovými stránkami, které mohou být právě zneužity k různým podvodům a k šíření malwaru.

Novinky z magazínu Dvojklik.cz

Jednou měsíčně vám pošleme to nejbezpečnější čtení. Pohodlně. Do mailu.

Frekvence odesílání 1x měsíčně.
Snadné odhlášení jedním kliknutím.

Další informace o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Mohlo by vás zajímat