Jak vytvořit rodinnou digitální pohodu?

Každá rodina vnímá technologie trochu jinak. Všechna pravidla si proto uzpůsobte pro sebe na míru. Níže si můžete stáhnout vzor, ale možná si raději sepíšete vlastní pravidla nebo si je s dětmi nakreslíte. Důležité je jen to, abyste dohodu chtěli ctít všichni a všichni s novými zásadami souhlasili. Ano, i dospělí členové domácnosti.

Stáhnout digi-dohodu v PDF barevně
Stáhnout digi-dohodu ve wordu černobíle

Desatero kybernetické bezpečnosti

Je velmi důležité umět se na internetu chovat bezpečně. Základní pravidla by měli dodržovat všichni stejně. Naprostým základem je aktualizovat, používat bezpečnostní software (lidově antivir) a dbát na používání spolehlivých hesel. Dále je potřeba si aktivně chránit soukromí, tedy zejména úmyslně nesdílet zbytečné množství osobních informací.

Odpovědi na zvídavá „A proč?” k desateru bezpečnosti

Protože obsahují nové funkce a také opravy chyb, které se v programu či v aplikaci objevily. A to i chyby v zabezpečení. Proto je důležité aktualizace neodkládat. Může se tát, že aktualizace už pro nějaký program nevycházejí – často třeba pro staré operační systémy – pak je vhodné přejít na jiný, aktualizovaný program.
Protože blokuje počítačové viry (správně se jim říká malware), falešné obchody, webové stránky, na kterých jsou podvodné formuláře nebo třeba infikované soubory. Například cracknuté verze her často nějaký virus obsahují.
Protože ta stránka nebo soubor obsahují nějaké riziko. Možná falešný formulář nebo virus.
Na internetu, v hrách nebo na sociálních sítích se budete setkávat s podvodnou reklamou (odborně se jí říká malvertising). Jejím cílem je získat osobní údaje nebo údaje o platebních kartách, případně jsou podvodníci přímo po penězích. Pokud reklama nabízí něco příliš lákavého nebo dokonce zdarma, jde patrně o takovýto podvod.
Aplikace, programy a hry z neoficiálních zdrojů mohou obsahovat viry nebo v pozadí sbírat osobní údaje.
Protože je to základní prvek bezpečnosti na internetu. V podstatě se dají přirovnat k zámku na dveřích – byt přece také zamykáme. Je velmi důležité tvořit si silná a opravdu bezpečná hesla. Jak na to se dočtete třeba zde.
Protože papíry se ztrácí nebo vám ho někdo může vzít. Hesla se ukládají zašifrovaně v bezpečném trezoru v program zvaném správce hesel. Hesla si nikdy neukládejte ani v prohlížeči, to je stejné, jako je psát na papír.
Odpověď zní: „Můžeš, pokud je znáš osobně. Bojíme se jen toho, abys nemluvil s cizími lidmi. Bohužel nikdy přesně nevíš, zda na druhé straně není nějaký podvodník.“ Důležité je, aby děti nikdy svým online známým neříkaly osobní věci – kam chodí do školy, kde bydlí, kolik jim je, neposílaly jim své fotky. Pokud si nejsou jisté, jestli nějaké téma mohou na fórech probírat, měly by se vás zeptat. Společně můžete probrat, proč je anebo není dobrý nápad o něčem mluvit.
Protože na internetu se lže, lidé šíří dezinformaci a hoaxy. Některé jsou zábavné, některé ale mohou třeba ohrozit zdraví. Jak nepravdy poznat se dočtete zde.
Protože hranice mezi přátelským rýpnutím a šikanou může být opravdu tenká. Na internetu nevidíme emoce druhého, ty ale potřebujeme, abychom pochopili legraci a sarkasmus. Emotikony nám nepomohou poznat vtip. Je proto lepší být laskavý (nebo mlčet), než ublížit kamarádovi.

Jak nastavit limit?

Nejčastější obavou rodičů je, jak zařídit, aby děti netrávily všechen čas přilepení k herní konzoli nebo k telefonu. Domluvte se, kolik volného času budete u her, telefonů a dalších zařízení trávit. Čas potřebný k napsání referátu nebo práci se do toho samozřejmě nepočítá.

Důležité je, aby výsledek byl kompromis přijatelný pro všechny. I pro dospělé.

Dodržování pravidel můžete kontrolovat pomocí aplikací rodičovské kontroly. Například Family Safety od Microsoft, Family Link od Google nebo ESET Parental Control. O jejich používání by děti měly vždy vědět.

Domluvte se také, v kolik hodin budete všechna zařízení vypínat, aby vám ani dětem nenarušovala kvalitu spánku. Ideální je, pokud telefony vůbec nepoužíváte v ložnici a přes noc jsou všechny na jednom místě.

Modré světlo z displejů má negativní vliv na spánek u dětí i dospělých.

Důležitou součástí digitální hygieny jsou fyzické zážitky a soustředěná pozornost. Domluvte se proto, kdy nebudete zařízení používat, ale budete se soustředit jeden na druhého nebo na danou činnost. Doporučujeme telefony odkládat u jídla, práci na domácích úkolech a při společných zážitcích. Zbytek je na vás.

Proč potřebujeme limity pro používání obrazovek?

Sociální sítě a hry jsou naprogramované tak, aby v našem mozku spouštěly uvolnění endorfinů. To je hormon štěstí. Který je zodpovědný za pocit radosti, uspokojení z dosažení lajků nebo nové úrovně ve hře. Je velmi snadné stát se na tomto hormonu závislým.
Prevence je snadná – musíme trávit čas fyzickými koníčky, venku s kamarády nebo prací, četbou, zkrátka offline.
Displeje uvolňují modré světlo, které narušuje spánek. Ani si to neuvědomuje, ale hůře se nám spí. Proto je vhodné vypínat zařízení asi 1-2 hodiny před usnutím. Ideálně je nenechávat je vůbec v ložnici.
Protože nám kradou pozornost a takto se můžeme lépe soustředit na aktivity, které pozornost vyžadují nebo si ji zaslouží. Telefony rozhodně nepatří k jídlu. Na jídlo je dobré se soustředit – mimo jiné tak také kuchaři/kuchařce dáváte najevo, že si vážíte času, který do přípravy jídla investovali. Další možnost je pracovní stůl, společné vycházky, auto, cokoli, kde se potřebujete soustředit nebo chcete věnovat jeden druhému.

Sociální sítě a komunikace

Instagram, TikTok, BeReal dělají rodičům obvykle starosti. Podle některých průzkumů je používají už i osmiletí. Sociální sítě jsou zpravidla určené dětem od 13 let. Proč? Protože jsou návykové a protože se na nich setkáte s rizikovým chování nebo šikanou. Malé děti nemusejí být ještě schopné kriticky vyhodnotit takový obsah.

Některé sociální sítě lze používat pasivně – tedy nemít profil a jen listovat. Sociální sítě jsou velmi atraktivní a nemá smysl je démonizovat. Spíše, než je striktně zakázat, o nich s dětmi otevřeně hovořte. Pokud trvají na tom, že profil mít budou, je lepší, když ho mají pod vaším dozorem. Proto v dohodě doplňte kolonku, s kým má dítě probrat nový profil.

V každém případě trvejte na tom, aby dítě mělo profil soukromý a velmi pečlivě si schvalovalo přátelé a sledující. Ideálně by mělo ke svému profilu pustit jen lidi, které zná z fyzického světa (z táborů, školy, kroužků a podobně). V případě mladších dětí se domluvte, že na síť i do zpráv budete mít přístup, pokud o něj požádáte. Možná to nikdy neuděláte, ale je fajn mít předem dohodu, než potom v očích dítěte zradit jeho důvěru a „lézt“ mu do soukromí.

Nejdůležitější je vytvořit doma vzájemnou důvěru, aby se dítě nebálo přijít svěřit, pokud se setká s něčím problematickým.

Učte děti od začátků na sociálních sítích vybírat obsah, který je zajímavý, posouvá ho, motivuje. A naopak blokovat a skrývat nevhodný obsah. Důležité je budovat si sebevědomí a mít odvahu zablokovat klidně i nejpopulárnějšího influencera. Učte děti vždy nahlásit administrátorům kyberšikanu a takový obsah mazat. Zlepšují tak prostředí i pro další uživatele.

Sociální sítě jsou zrádné, máme tendenci sdílet příliš mnoho. Proto v dohodě výslovně vyjmenujte, jaké informace o sobě dítě nikdy sdílet nemá. Řiďte se 2 pravidly:

Stáhnout digi-dohodu v PDF barevně
Stáhnout Digi-dohodu ve wordu černobíle
Exit mobile version